Банско / БЪЛГАРСКА КУХНЯ

Българска кухня в ресторанти и механи в София, Пловдив и Варна. Онлайн резервации

Датираща от столетия насам, българската кухня може да се похвали с разнообразие, богатство на вкусове и усещания, здравословност и разпознаваемост. Говорим за различни ястия, които често включват месо, зеленчуци, подправки и млечни продукти - всичко познато на кулинарния свят. Някои от любимите традиционни ястия са: Мусака, Кебапче/Кюфте, Шопска салата, Таратор, Баница, Сарми, Качамак и още много, много други.

Българската кухня е известна със своето разнообразие в дълбочина! Привлича и местни и чужди с изобилие на вкусове и внимателно подбрани сезонни съставки. Българската кухня се базира на използването на пресни и сезонни продукти. Това означава, че ястията често включват зеленчуци, плодове и подправки, прясно отгледани, под въздействието на характерната за тях слънчева светлина, климат, влажност.

Друга характерна черта на българската кухня е, че използва различни и по много видове месо - телешко, свинско, агнешко, заешко и птиче. Традиционните ястия често включват кайма (мляно месо) или цели парчета месо, сготвени по най-различни начини. Българската кухня е известна и с използването на разнообразни подправки и билки, които обогатяват вкуса на ястията, а и придават определена полезност. Някои от популярните подправки са чесън, лук, копър, магданоз, мента и задължително червен пипер.

Млечните продукти и най-вече сиренето играе важна роля в българската кухня. Бялото саламурено сирене е чест акомпанимент в салати и ястия, като "шопска салата" и "баница". Традиционното българско жълто сирене (както му викат чужденците), наречено "кашкавал", също е популярно и често се консумира в суров вид или като добавка към някое чудно ястие.

Поради историческите и културни връзки с Турция и Гърция, българската кухня има някои сходства с техните кухни. Например, ястия като мусака и сарми са разпространени в целия балкански регион. Отношението към сиренето и млякото, към плодовете и тестените изделия също показва историческа близост и смесеност на тези кухни.